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8 CFR Ch. I (1–1–12 Edition) § 292.1 

292.2 Organizations qualified for recogni-
tion; requests for recognition; with-
drawal of recognition; accreditation of 
representatives; roster. 

292.3 Professional conduct for practi-
tioners—Rules and procedures. 

292.4 Appearances. 
292.5 Service upon and action by attorney 

or representative of record. 
292.6 Interpretation. 

AUTHORITY: 6 U.S.C. 112; 8 U.S.C. 1103, 
1252b, 1362. 

§ 292.1 Representation of others. 

(a) A person entitled to representa-
tion may be represented by any of the 
following, subject to the limitations in 
8 CFR 103.2(a)(3): 

(1) Attorneys in the United States. Any 
attorney as defined in8 CFR 1.2. 

(2) Law students and law graduates not 
yet admitted to the bar. A law student 
who is enrolled in an accredited U.S. 
law school, or a graduate of an accred-
ited U.S. law school who is not yet ad-
mitted to the bar, provided that: 

(i) He or she is appearing at the re-
quest of the person entitled to rep-
resentation; 

(ii) In the case of a law student, he or 
she has filed a statement that he or she 
is participating, under the direct super-
vision of a faculty member, licensed at-
torney, or accredited representative, in 
a legal aid program or clinic conducted 
by a law school or non-profit organiza-
tion, and that he or she is appearing 
without direct or indirect remunera-
tion from the alien he or she rep-
resents; 

(iii) In the case of a law graduate, he 
or she has filed a statement that he or 
she is appearing under the supervision 
of a licensed attorney or accredited 
representative and that he or she is ap-
pearing without direct or indirect re-
muneration from the alien he or she 
represents; and 

(iv) The law student’s or law grad-
uate’s appearance is permitted by the 
DHS official before whom he or she 
wishes to appear. The DHS official may 
require that a law student be accom-
panied by the supervising faculty mem-
ber, attorney, or accredited representa-
tive. 

(3) Reputable individuals. Any rep-
utable individual of good moral char-
acter, provided that: 

(i) He is appearing on an individual 
case basis, at the request of the person 
entitled to representation; 

(ii) He is appearing without direct or 
indirect renumeration and files a writ-
ten declaration to that effect; 

(iii) He has a pre-existing relation-
ship or connection with the person en-
titled to representation (e.g., as a rel-
ative, neighbor, clergyman, business 
associate or personal friend), provided 
that such requirement may be waived, 
as a matter of administrative discre-
tion, in cases where adequate represen-
tation would not otherwise be avail-
able; and 

(iv) His or her appearance is per-
mitted by the DHS official before 
whom he or she seeks to appear, pro-
vided that such permission will not be 
granted with respect to any individual 
who regularly engages in immigration 
and naturalization practice or prepara-
tion, or holds himself or herself out to 
the public as qualified to do so. 

(4) Accredited representatives. A person 
representing an organization described 
in § 292.2 of this chapter who has been 
accredited by the Board. 

(5) Accredited officials. An accredited 
official, in the United States, of the 
government to which an alien owes al-
legiance, if the official appears solely 
in his official capacity and with the 
alien’s consent. 

(6) Attorneys outside the United States. 
An attorney, other than one described 
in 8 CFR 1.2, who is licensed to practice 
law and is in good standing in a court 
of general jurisdiction of the country 
in which he or she resides and who is 
engaged in such practice, may rep-
resent parties in matters before DHS, 
provided that he or she represents per-
sons only in matters outside the geo-
graphical confines of the United States 
as defined in section 101(a)(38) of the 
Act, and that the DHS official before 
whom he or she wishes to appear allows 
such representation as a matter of dis-
cretion. 

(b) Persons formerly authorized to prac-
tice. A person, other than a representa-
tive of an organization described in 
§ 292.2 of this chapter, who on December 
23, 1952, was authorized to practice be-
fore the Board and the Service may 
continue to act as a representative, 
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subject to the provisions of § 292.3 of 
this chapter. 

(c) Former employees. No person pre-
viously employed by the Department of 
Justice shall be permitted to act as a 
representative in any case in violation 
of the provisions of 28 CFR 45.735–7. 

(d) Amicus curiae. The Board may 
grant permission to appear, on a case- 
by-case basis, as amicus curiae, to an 
attorney or to an organization rep-
resented by an attorney, if the public 
interest will be served thereby. 

(e) Except as set forth in this section, 
no other person or persons shall rep-
resent others in any case. 

[40 FR 23271, May 29. 1975, as amended at 53 
FR 7728, Mar. 10, 1988; 55 FR 49251, Nov. 27, 
1990; 61 FR 53610, Oct. 15, 1996; 62 FR 23635, 
May 1, 1997; 75 FR 5227, Feb. 2, 2010; 76 FR 
53797, Aug. 29, 2011] 

§ 292.2 Organizations qualified for rec-
ognition; requests for recognition; 
withdrawal of recognition; accredi-
tation of representatives; roster. 

(a) Qualifications of organizations. A 
non-profit religious, charitable, social 
service, or similar organization estab-
lished in the United States and recog-
nized as such by the Board may des-
ignate a representative or representa-
tives to practice before the Service 
alone or the Service and the Board (in-
cluding practice before the Immigra-
tion Court). Such organization must 
establish to the satisfaction of the 
Board that: 

(1) It makes only nominal charges 
and assesses no excessive membership 
dues for persons given assistance; and 

(2) It has at its disposal adequate 
knowledge, information and experi-
ence. 

(b) Requests for recognition. An organi-
zation having the qualifications pre-
scribed in paragraph (a) of this section 
may file an application for recognition 
on a Form G–27 directly with the 
Board, along with proof of service of a 
copy of the application on the district 
director having jurisdiction over the 
area in which the organization is lo-
cated. The district director, within 30 
days from the date of service, shall for-
ward to the Board a recommendation 
for approval or disapproval of the ap-
plication and the reasons therefor, or 
request a specified period of time in 

which to conduct an investigation or 
otherwise obtain relevant information 
regarding the applicant. The district 
director shall include proof of service 
of a copy of such recommendation or 
request on the organization. The orga-
nization shall have 30 days in which to 
file a response with the Board to a rec-
ommendation by a district director 
that is other than favorable, along 
with proof of service of a copy of such 
response on the district director. If the 
Board approves a request for time to 
conduct an investigation, or in its dis-
cretion remands the application to the 
district director for further informa-
tion, the organization shall be advised 
of the time granted for such purpose. 
The Service shall promptly forward the 
results of any investigation or inquiry 
to the Board, along with its rec-
ommendations for approval or dis-
approval and the reasons therefor, and 
proof of service of a copy of the submis-
sion on the organization. The organiza-
tion shall have 30 days from the date of 
such service to file a response with the 
Board to any matters raised therein, 
with proof of service of a copy of the 
response on the district director. Re-
quests for extensions of filing times 
must be submitted in writing with the 
reasons therefor and may be granted by 
the Board in its discretion. Oral argu-
ment may be heard before the Board in 
its discretion at such date and time as 
the Board may direct. The organization 
and Service shall be informed by the 
Board of the action taken regarding an 
application. Any recognized organiza-
tion shall promptly notify the Board of 
any changes in its name, address, or 
public telephone number. 

(c) Withdrawal of recognition. The 
Board may withdraw the recognition of 
any organization which has failed to 
maintain the qualifications required by 
§ 292.2(a). Withdrawal of recognition 
may be accomplished in accordance 
with the following procedure: 

(1) The Service, by the district direc-
tor within whose jurisdiction the orga-
nization is located, may conduct an in-
vestigation into any organization it be-
lieves no longer meets the standards 
for recognition. 

(2) If the investigation establishes to 
the satisfaction of the district director 
that withdrawal proceedings should be 
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